top of page

Benjamin Scheltema, beeldend kunstenaar. Geboren (1984) en getogen in Roosendaal. Hij laat zich qua beeldtaal en kleurgebruik inspireren door de Cobragroep (een avant-gardebeweging van kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland) en ontleent zijn onderwerpen aan het alledaagse. Ook schuwt hij niet zijn eigen innerlijke emoties bloot te leggen.

 

Benjamin is een kunstenaar in beweging. Wat hem drijft is nieuwe indrukken opdoen. Hij staat er voor open; het verdriet van een huilend kind, een gesprek met een vreemde voorbijganger of andere zaken uit het dagelijkse leven vertaalt hij naar voorstellingen op doek, en meer. Want waarom die voorstelling bijvoorbeeld niet op kleding aangebracht, op een menukaart of een auto?

 

Benjamin ziet mogelijkheden waar anderen vaak alleen oog hebben voor belemmeringen. Hij durft steeds verrassende nieuwe initiatieven te nemen en zoekt daarvoor samenwerkingen zowel binnen als buiten de beeldende kunstsector, zowel binnen als buiten Roosendaal. Benjamin is als kunstenaar niet alleen steeds in beweging, hij steekt regelmatig de nek uit en stoot ook wel eens dat ronde kale hoofd.

 

Een blik op die lijst met initiatieven leerde de afgelopen jaren dat hij het eigen kledinglabel ‘Benjamin Scheltema’ begon, een samenwerking met Mascolori ArtShoes aanging en voor een special event in restaurant The Jane in Antwerpen van top-chef Sergio Herman menukaarten ontwierp. Zijn speciaal voor 3FM SeriousRequest vervaardigde, ter veiling aangeboden schilderij WeAre resulteerde in een donatie van ruim 5000 Euro aan de goede doelen KWF en Lock Me Up – Free a Girl. 

 

En er is meer. In 2016 slaat hij de deuren open van Galerie Benjamin Scheltema, gevestigd in de Molenstraat in hartje Roosendaal. Tal van exposities, met eigen werk en dat van vele nationale en internationale kunstenaars, volgen elkaar op. Je mag het ook een ‘Lifestyle-Gallery’ noemen, want naast kunst zijn er ook handgeschilderde Art-Shirts, schoenen, meubilair en objecten te koop. 

 

In 2017 start Benjamin de concepten Art-N’Diner, waarbij een galerie wordt omgetoverd tot restaurant met top-food, en Art’N-Clubbin, waarbij poppodia, zoals Gebouw-T in Bergen op Zoom, veranderen in een kunstgalerie voor alle zintuigen; er is culinair eten, muziek die varieert van singer-songwriters tot techno, maar ook originele nieuwe kunst, opgehangen aan de wanden van het podium of ter plekke aangebracht als tatoeage op het lijf van bezoekers. 

 

Al die initiatieven leverden na verloop van tijd niet alleen een breed oeuvre, maar ook de nodige erkenning op. Zo wint Benjamin in 2015 de #DesignYourEvoque-wedstrijd Nederland, tijdens de design beurs OBJECT-Rotterdam. De vakjury bestond uit: top designer Piet Boon, sterfotograaf Rahi Rezvani en Vincent Moleveld, trendwatcher Kunst en Cultuur bij BNR en oprichter Onlinegalerij.nl. De auto, die Range Rover Evoque, reed door Nederland en was een lust voor het oog in de file.

 

De West-Brabantse stad Roosendaal kreeg steeds meer oog voor het werk en de positieve instelling van die afwijkende kunstenaar in hun midden. Ze konden er ook niet omheen kijken. Benjamin geeft er ook tekenlessen, verzorgt op maat gemaakte workshops en inspireert zowel middelbare scholieren als hun docenten. In 2017 ontvangt de dan tevens regelmatig vanuit Ibiza opererende Benjamin Scheltema als beloning de Rabobank Cultuurprijs Gemeente Roosendaal 2016/2017. Het juryrapport bevat woorden als lef, samenwerking en vernieuwing. Zijn galerie wordt terecht een smaakvolle ontmoetingsplaats genoemd. 

 

WWW.BENJAMINSCHELTEMA.NL | INFO@GEWOONBEN.NL

Benjamin Scheltema

Photo by: Nell Kremers photography

bottom of page